Entrevista a Llorenç Vilanova, gerent a InnovaPack

PREMI UEA 2024 PEL COMPROMÍS SOCIAL

Acabeu de rebre el Premi al Compromís Social de la UEA. Què ha significat per a vosaltres?

Per a nosaltres ha estat un orgull immens. Som una empresa relativament jove, però prioritzem el compromís amb la gent i el respecte pel medi ambient. Això és el que dona sentit a la nostra empresa.

Us heu especialitzat en fer productes sostenibles?

Sí, la nostra producció es fa utilitzant materials sostenibles, i sempre que dissenyem un envàs, intentem presentar als nostres clients envasos amb la menor petjada de carboni possible.

Sou pioners en la fabricació d’envasos de cartró amb base de polpa de canya de sucre, un residu fins ara desaprofitat?

Exacte. Aquest material es fabrica a partir de la polpa vegetal sobrant de la producció de sucre, transformant un residu en un producte de valor afegit i reciclable. Els envasos de canya de sucre es poden llençar al contenidor de paper, on es transformaran de nou en paper, o al contenidor orgànic, on es convertiran en adob. La canya de sucre presenta molts avantatges respecte a altres materials similars.

En un món tan competitiu en preus, és difícil diferenciar-se amb l’ús de matèries primeres especials?

El client busca diferenciar-se de la competència, i aquests materials donen una imatge excel·lent de les voluntats de cada empresa. Les empreses que vulguin subsistir han de prioritzar el medi ambient. Oferir un bon preu sense tenir en compte la responsabilitat social corporativa manca de valor.

Imaginava que el procés de disseny d’un envàs era una tasca molt laboriosa, amb experts de màrqueting, disseny, enginyers, fent maquetes fins a arribar a un que sedueixi el consumidor final. És així?

El disseny d’un envàs és l’epicentre del nostre treball. Definir la seva estructura és fonamental pel que comporta aquest producte. Requereix moltes hores i treball entre els treballadors, col·laboradors i clients, fins a desenvolupar l’embalatge final.

Com juga la selecció de materials?

La base principal és la sostenibilitat. La selecció de material és clau, sempre orientem el client cap a materials amb certificació PEFC o FSC i, si és possible, materials provinents de la Unió Europea. Altres punts clau són: reduir al màxim els gramatges, utilitzar tintes sostenibles, reduir minves, optimitzar la logística i eliminar l’ús de plastificats quan no sigui estrictament necessari.

És difícil trobar materials compostables i reciclables?

No, actualment podem accedir a molts tipus de materials compostables que es poden reutilitzar moltes vegades fins que es degraden.

La finalitat d’un envàs no és ajudar a protegir, conservar, contenir, transportar, informar i contribuir a fer la imatge de la marca per vendre els productes?

Sí, la finalitat és exactament aquesta. A més, darrere de tot això hi ha una comunicació de com és l’empresa i com la podem percebre. Hem de tenir present que en la majoria dels productes, el primer que veu el consumidor és l’envàs; i en base al que veu i llegeix es fa una idea del producte.

El vidre, els plàstics i l’alumini han estat els grans dominadors de l’embalatge. És la conscienciació social que la vida en el planeta està en perill la que demana nous embalatges?

Les empreses hem de tenir un compromís en respectar el planeta. No només les grans, sinó també les PIMES, que formen gran part del teixit empresarial. Qui no avanci cap aquesta direcció serà abandonat pel consumidor. És qüestió de temps. El públic està cada vegada més conscienciat en la responsabilitat social corporativa, i són aquests qui fan moure les administracions cap a legislar i regular temes tan importants com aquest.

Es parla molt d’economia circular. Fins on es pot arribar en el vostre camp?

L’economia circular en el nostre sector està molt avançada, i tot el material que utilitzem es pot reutilitzar moltes vegades gràcies a una important xarxa d’empreses de reciclatge. Pel que fa al material verge, és aquí on intervé el cost mediambiental del transport, però les empreses productores són actualment 100% sostenibles. Un exemple clar són les empreses finlandeses, on estan obligades per llei a plantar tres arbres per cada un que tallen. Això fa que els boscos europeus creixin cada any des de les últimes dècades, tot i que la indústria paperera creixi.

Les administracions es preocupen molt per la recollida de la brossa, però molt menys en com es genera. Teniu algun ajut en aquesta batalla?

Això hauria de ser responsabilitat de cada persona, ja que les entitats públiques són lentes i sovint manquen de la capacitat de fer complir certes lleis tan concretes. La nostra responsabilitat és informar clarament del tipus de material que s’està utilitzant i les certificacions que comporta: FSC, compostable, reciclable, etc. Quan arriba a mans del consumidor, és important que recicli on toca per seguir amb el cicle.

Ens agrada molt que hi hagi qui investigui i cerqui solucions pensant que el futur dels clients és el seu present. Com va sorgir aquesta idea?

Aquesta idea està al centre del que significa Innovapack; innovació en embalatge. Respon a una forma de fer les coses anticipant-se sempre a les necessitats futures del mercat i dels clients. La innovació és el que ens mou i ens fa créixer. No ens copiem de ningú, sinó que desenvolupem noves solucions a cada problema. Per fer això cal visitar proveïdors i centres d’investigació arreu d’Europa i del món per estar atents a totes les novetats i possibles avenços en el sector.

Què voleu dir amb solucions “Eco”?

Per solucions ECO ens referim a qualsevol canvi en l’embalatge que suposi una millora substancial en la petjada de carboni i en el percentatge de residu de l’embalatge esmentat. Per exemple, en un cas real d’una marca de supermercat eco català, es va substituir els envasos de plàstic utilitzats en pastisseria per envasos de cartró compostable amb finestres d’acetat de cel·lulosa.

Divendres, 14 de juny de 2024 ECONOMIA I EMPRESA 23